lørdag, marts 03, 2007

reakció

Stan kommentjere reagálanek csak gyorsan.
  1. a Kis hableányt valóban leöntötték rózsaszín festékkel, de Nikolaj szerint ez itt viszonylag gyakori
  2. ez már fontosabb kérdés, es a lássunk egy fura sztorit, egy felnotteb demokráciából...
mivel egyrászt nincs szó szélsőséges fiatlakorol, csak felháborodott emberekrol mivel a helyi önkormányzat pár évtoizeddel ezelőtt adott a fiataloknak egy épületet, amiből ifjúsági ház, és kulturális központ lett. öt éve gondolt egyet - jó nagyot - az önkömrányzat, és a fiatalok - tehát a haszonélvezők - megkérdezése nélkül eladta az épületet egy egyháznak, aki ugye most már használni szeretné, ám a fiatalok nem akarnak elköltözni. ennek két oka van, az egyik, hogy nem kérdezték meg őket, amikor eladták az épületet, másrészt pedig az épület egyfajta szimbolum itt Dániában, harmadrészt az idősebb korosztoly sem akarja, hogy megszünjön az ifjúsági ház, mivel ezzel elvennék tőlük legszebb fitalakori élmenyeiknek egy részét.
szóval évek óta megy a huza-vona, hogy akkor msot mi legyen. az önkörmányzat már felajánla alternatív megoldást, de a fiataloknak nem kell, tudván, hogy nekik van igazuk, és a többi várso nagyrészt szolidáris velük, csakúgy mint pár hasnoló szervezet németországban és az usaban - meg is jelentek a tüntetéseken ők is. és egyszerre csak betelt nekik a pohár, kimentek az utácra, és a rendőrök megpróbálták feloszlatni őket, erre sajnos vandalizmusban törtek ki, és felgyújtottak néhány autót, és betörtek pár kirakatot, de a többség elhatárolódik ezektől a vandálemberektől. tegnap én is voltam Garbaval - tanár, Nikolajjal, és még pár IPC diákkal a demonstráción, és csak kissé/eléggé/nagyon ittas embereket láttunk, akik a sörüket szürcsolgetve támasztották a falat, egy teharautóról zene szólt, és páran táncoltak. sziget feeling lebegett, biciklisták, kutyasétáltatók maszkban, meg anélkül, és kérés, ne fotózz, emrt a rendőrség elveszi a gépedet, hogy könnyebben megtalálhassa a tüntetőket a fotók alapján. mi olyan egy felé hagytuk el a helyet, és indultunk vissza a suliba. a környék tele volt rendőrökkel, akik a buszokban ülve vártak. Nikolaj maradt, és tőle tudom, hogy nem sokkal késöbb a rendőrök megubnták az egészet, és feloszlatták a tömeget könnygázzal, mivel illegális volt a demonstráció.

update:
tegnap éjjel volt legális demonstárció. az emberek énekeltek, szavalatak, felszólaltak, és kértek mindenkit, hogy ha valóban az ifjúsági ház megmentése a cél, határolódjank el a vandalizmustól, és győzzön a békés többség.



ez a kép a demonstárción készült. a 69 az ifjúsági ház jelképe, mivel a 69-es szám alatt áll.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

ó. köszönöm a helyszíni tudósítást!